vineri, 22 aprilie 2011


Cu ocazia sarbatorilor pascale m-am gandit sa va dau cateva idei de urari, si bineinteles sa va doresc Paste Fericit !

-Sarbatorile de Pasti sa fie momentul cand sperantele tainice sa iasa la lumina si sa devina impliniri. Sa avem puterea sa castigam respectul oamenilor si iubirea celor dragi. Sa ne bucuram de ceea ce este frumos si sa redescoperim impreuna iubirea. Sa facem lumea un pic mai buna!

-Fie ca Lumina sfanta si tainica a Invierii Domnului, sa ne deschida sufletul spre armonie, speranta, toleranta si credinta ca nimic nu poate sa ne stea in cale pentru a ne implini visurile, atunci cand mergem pe calea presarata cu flori a iubirii. Paste Fericit!

-In Noaptea Invierii, cu lumanari aprinse si sufletul curat, sa ne rugam pentru iertarea pacatelor si regasirea sperantei. Sarbatorile de Pasti sa ne aduca numai bucurii, sanatate si multa fericire. Bataia clopotelor sa anunte o lume mai buna in care sa gasim din plin tot ceea ce ne dorim.

-Cristos a inviat! Invierea Domnului sa reverse asupra noastra sanatate, pace, belsug de bucurii si fericire. Aceasta zi sa devina o borna de hotar in viata ta. Fie ca de acum sa cunosti numai iubirea si bunatatea, iar speranta sa te insoteasca pretutindeni.

-Paste fericit alaturi de cei dragi, sa aveti parte de caldura in suflet, belsug in casa, bucurii, multa sanatate si putere de munca. E bine cand suntem multumiti si fericiti si ne bucuram de dragostea celor dragi, a familiei si de respectul oamenilor. Sa pretuim lumina din viata vostra. Felicitari!

Răstignirea Domnului nostru Iisus Hristos :



marți, 19 aprilie 2011

Sfantul Nicolae

Acesta a trait pe vremea tiranilor imparati Diocletian si Maximilian (284-305) si a stralucit mai inainte in viata pustniceasca si, pentru nespusa lui bunatate, a fost facut arhiereu. Si, fiind cu frica lui Dumnezeu, cinstind crestinatatea si propovaduind cu indrazneala si cu glas slobod dreapta credinta, a fost prins de mai marii cetatii Lichiei si dandu-l la osanda si la cazne l-au inchis in temnita, impreuna cu alti crestini. Si de vreme ce marele si bine credinciosul Constantin, din voia lui Dumnezeu, s-a facut imparat al romanilor, cei ce erau inchisi au fost sloboziti din legaturi si, cu ei impreuna, a fost slobozit si marele Nicolae. Si, mergand la Mira, n-a trecut multa vreme si s-a strans de catre marele Constantin, intaiul Sinod de la Niceea, la care a luat parte si minunatul Nicolae. Si i s-a dat lui darul facerii de minuni, precum arata istoria vietii sale. Scos-a din temnita pe trei oameni napastuiti, care prinzand de veste ca sunt osanditi pe nedrept, au chemat pe Sfantul in ajutor, ca, precum a izbavit pe cei din Lichia, asa si pe dansii sa-i izbaveasca. Pentru aceasta, dar, Sfantul Nicolae, ca unul ce era grabnic si fierbinte spre ajutor, s-a aratat in vis imparatului Constantin si eparhului Avlavie. Pe acesta l-a mustrat pentru para nedreapta ce facuse oamenilor la imparatul, iar pe imparat l-a instiintat cu amanuntul, aratandu-i ca erau nevinovati, parati din pizma. Si asa prin visul acesta i-a izbavit din primejdia taierii. Si alte multe minuni facand, pastorea dumnezeieste pe dreptcredinciosul sau popor. Deci, venind la adanci batraneti, s-a mutat catre Domnul, neuitand, nici dupa moarte, turma sa, ci in toate zilele dand cu indestulare ale sale faceri de bine celor lipsiti si izbavindu-i de tot felul de primejdii si de nevoi. Inca si pana astazi, Dumnezeu, prin mijlocirea lui, lucreaza minuni si cei ce-l roaga cu adevarata si neindoita credinta, nu numai mici binefaceri, ci si minuni mari dobandesc. Din anul 1087, luna mai in 9 zile moastele Sfantului Nicolae se afla la Bari, in sudul Italiei, luate din Mira, ca sa nu cada in mainile musulmanilor. Acolo ele sunt in mare cinste din partea credinciosilor, care vin la el, cu credinta, din toate partile crestinatatii.

Sursa :http://www.sfantulnicolae.info

V-am atasat o icoana   pictata pe lemn cu Sfantul Nicolae mare Arhiereu .





sâmbătă, 16 aprilie 2011

Curs icoane


ART CORNER va propune o experinta in lumea sacra a icoanei .Daca va-ti gandit vreodata cum se prepara, cum se picteaza,cata rabdare iti trebuie sa pictezi icoanele pe lemn si sticla acum este momentul sa invatati. Va asteptam cu drag!

Curs icoana-sticla si lemn

Perioada desfasurare : 3 MAI – 5 IULIE 2011

Locatie : ART CORNER, Str. Plutonier Vasile Luicu nr 2, Sector 2 Bucuresti

Nr sedinte : 10

Frecventa : o sedinta pe saptamana, in fiecare zi de marti, intre orele 10-12,30 sau 19-21

Data limita pentru inscrieri : 1 mai 2011

Cost – 700 ron curs, toate materialele de lucru in cadrul cursului incluse ( blat lemn preparat pentru icoana – aprox 30 x 40 cm, sticla 21 x 30, penita, toc, tus,creioane, radiere, linii, tragator, hartie calc,foita aur, mixtion, serlac fulgi + alcool tehnic, culori tempera, emulsie ou, vernis, pensule, palete, pahare apa,imagini icoane la scara ).Se achita integral la momentul inscrierii

Descriere

Cursul de icoane traditionale romanesti consta in :

- icoana bizantina pe lemn (5 sedinte)

- icoana naiva pe sticla (5 sedinte)



ICOANA BIZANTINA PE LEMN:



- realizarea desenului la scara

- aplicarea foitei

- aplicarea proplasmei si a culorilor

- pictura detaliilor (blicuri)

- pregatirea finala, vernisarea



ICOANA NAIVA PE STICLA:

-realizarea desenului pe hartie de calc

- realizarea desenului cu tus

- pictura detaliilor

- aplicarea fondului si petelor mari

- aplicarea foitei


Nota: -in cadrul cursului se realizeaza 2 icoane :1 buc 21 x 30 sticla si 1 buc 30 x 40 lemn.

Pentru mai multe detalii si intrebari suplimentare nu ezitati sa ne contactati la:

Tel: 0740363925 sau crsscutaru@yahoo.com





Reprezentari Maica Domnului cu pruncul


În aceste icoane nu mai este alt subiect, în afara Mântuitorului, care este pictat cu tot atâta dragoste şi tot atât de des ca şi Maica Domnului. Există cinci tipuri principale de Icoane ale Maicii Domnului în iconografia ortodoxă:
Călăuzitoarea; Hodigitria – în acest tip, Pururea Fecioara Maria îl ţine pe Mântuitor şi arată spre El, ca o călăuză spre Dumnezeu şi spre mântuire.
Mila Afectuoasă; Eleusa – În acest tip de icoană, Maica Domnului îl ţine pe Fiul ei, care Îşi ţine faţa îndreptată spre ea şi are cel puţin o mână în jurul gâtului ei sau al umărului. Maica Domnului simbolizează Biserica, astfel arătând deplinătatea iubirii dintre Dumnezeu şi om, o iubire care nu poate fi obţinută decât cu intermediul unui apropiat al Bisericii, în acest caz Maica Domnului.
 Dulcea-sărutare; Glikofilusa - este o variantă a Eleusei, în care Pruncul are fata lipită de a Maicii, într-un gest de mare tandreţe.
Milostiva, Panakranta – În acest tip, Fecioara Maria este aşezată pe un tron regal cu Pruncul Iisus în poală, împreună prinvind în faţă. Tronul simbolizează gloria regală, ea singură este perfectă printre fiinţele născute pe pământ. Conform învăţăturilor celui de-Al Patrulea Sinod Ecumenic, ea veghează împreună cu Hristos asupra destinelor lumii.
 Mijlocitoarea, Agiosortissa – Fecioara Maria este singură, din profil, cu mâinile ridicate în rugăciune. Ea priveşte spre stânga, de obicei spre o icoană separată cu Mântuitorul Iisus Hristos. O altă variantă este icoana Maicii Domnului "Loc de scăpare" (gr. H Παναγία η Καταφυγή) . Este totuşi de menţionat că icoanele în care Maica Domnului este singură, fără Pruncul Iisus, sunt mai degrabă rare în Ortodoxie, considerându-se adesea că prezenţa Pruncului în braţele Maicii Domnului este o caracteristică esenţială a icoanelor mariale.
Rugătoarea, - Oranta sau Platitera, Panagia, Doamna Semnului - În acest tip de icoană, Fecioara Maria este prezentată cu mâinile desfăcute şi cu Iisus Prunc desenat într-un cerc peste pântecele ei. "A semnului" face trimitere la cuvintele lui Isaia 7:14, "Pentru aceasta Domnul meu vă va da un semn: Iată, Fecioara va lua în pântece şi va naşte fiu şi vor chema numele lui Emanuel."
Maica Domnului "Galaktotrofusa" - este o reprezentare în care Pruncul se hrăneşte de la sânul Maicii Domnului.










Maica Domnului cu pruncul


Iconografii din toate timpurile au încercat să o prezinte pe Maica Domnului cât mai frumoasă, blândă, demnă şi slăvită pe cât au fost ei de capabili. Uneori au pictat-o mâhnită şi uneori îndurerată, dar întotdeauna plină de tărie spirituală şi de înţelepciune.

Doamna Preacurată este prezentată întotdeauna cu capul acoperit cu o năframă, care Îi cade pe umeri, conform cu tradiţia iudaică din acele vremuri. Această năframă sau acoperămând de cap este, de obicei, roşu pentru a simboliza suferinţa şi sfinţenia astfel obţinută. Sub această năframă, hainele Îi sunt albastre, simbolizând umanitatea Maicii Domnului.

Sunt pictate şi trei stele, una pe frunte şi câte una pe fiecare umăr al Maicii Domnului. Aceste stele simbolizează fecioria. Maica Domnului a fost fecioară înainte, în timpul sarcinii şi după Naşterea Domnului. Aceste trei stele mai sunt şi simbolul Sfintei Treimi. Uneori, a treia stea este acoperită de chipul Mântuitorului Copil, a doua persoană a Sfintei Treimi.

Tradiţia îi atribuie Sfântului Apostol Luca cinstea de a fi pictat prima icoană a Maicii Domnului. Se cunosc trei tipuri de icoane pictate de el: "Umilenie" (Doamna noastră a Afecţiunii), "Hodigitria" (Cea care ne arată calea) şi al treilea tip, fără Prunc sau rugându-se Pruncului Iisus. (Informaţiile despre al treilea tip sunt confuze).





marți, 12 aprilie 2011

ICOANA MAICII DOMNULUI,CRINUL CEL NEVESTEJIT


Icoana Maica Domnului, Crinul cel neveştejit

Această icoană se găseşte pe iconostasul de la Sfîntul Altar al Mănăstirii Schimbarea la Faţă de la Meteore (Grecia).

Mănăstirea Marea Meteoră a fost construită în anul 1382 de către întemeietorul mănăstirii, sfîntul Atanasie. Ea este cea mai veche din ansamblul Mănăstirilor de la Meteore.

Iconostasul naosului este sculptat în lemn şi aurit. El a fost realizat în anul 1791. Picturile iconostasului au fost pictate cu ou, într-o tehnică deosebită. Conform opiniei specialiştilor, picturile murale au fost realizate de pictori care aparţineau şcolii cretane de pictură.
In imaginea de mai jos avem o reproducere realizata de mine in decembrie 2010.



joi, 31 martie 2011

Maica Domnului cu Apostoli

Icoana pictata pe lemn reprezentand Maica Domnului cu Sfintii Apostoli.
Sfintii Apostoli reprezentati in aceasta icoana : 
 
MARCU:

Marcu evanghelistul, care era ucenic şi fiu duhovnicesc lui Petru, corifeul apostolilor, şi a scris de la dânsul Evanghelia, a propovăduit Evanghelia în Alexandria şi prin ţinuturile ei până la Pentapoli. După aceea, fiind tras în Alexandria Egiptului şi fiind ars, a mărturisit şi l-au îngropat acolo.

LUCA:

Luca evanghelistul şi doctorul (şi cu Pavel dimpreună călătorul) a scris Evanghelia după propovăduirea fericitului Pavel, încă şi Faptele Apostolilor; după ce s-a dus de la Roma, lăsând acolo pe Pavel, a învăţat prin toată Grecia precum se spune, şi s-a săvârşit cu pace la Teba Beoţiei, fiind de 80 de ani. Şi se spune că el cel dintâi a zugrăvit icoana Domnului Dumnezeului nostru Iisus Hristos şi a pururea Fecioarei Maria, ceea ce L-a născut pe Dânsul, şi a corifeilor apostolilor, şi de acolo a ieşit în toată lumea acest binecredincios şi a tot cinstit lucru.


SIMEON:

Simon care şi Simeon şi Cleopa se cheamă, feciorul lui Iosif şi fratele lui Iacov, al doilea episcop al Ierusalimului. Acesta a trăit o sută douăzeci de ani, căci era rudenie Domnului, şi din neamul lui Iuda; fiind osândit şi silit de Domiţian, împăratul Romei, să bea otravă ce era scoasă din târâtoare veninoase, din şerpi, scorpii şi din păianjeni, n-a păţit nici o stricăciune; apoi fiind răstignit de Traian împăratul, s-a săvârşit.

PETRU:

Petru apostolul şi întâiul ucenicilor, propovăduind întâi Evanghelia în Iudeea şi în Antiohia, după aceea în Pont, Galaţia, Capadocia, Asia şi în Bitinia, s-a pogorât până la Roma. Şi biruind cu minunile pe Simon vrăjitorul, a fost răstignit de Nero cu capul în jos şi aşa şi-a primit sfârşitul.

PAVEL:

Pavel apostolul şi corifeul apostolilor, întrecând pe toţi apostolii cu dumnezeiască râvnă şi cu credinţa în Hristos, propovăduind pe Hristos din Ierusalim până la Iliric, şi mergând la cetatea Romei, i s-a tăiat capul de către Nero.

ANDREI:

Andrei apostolul, cel întâi-chemat şi fratele lui Petru, propovăduind pe Hristos în toată marginea Mării din Bitinia, a Pontului şi a Armeniei, şi întorcându-se prin Pont şi Bizanţ, s-a pogorât până la Elada, şi fiind răstignit de Egeat la Patarele Ahaiei, şi-a primit sfârşitul.

IACOV:

Iacov apostolul şi fiul lui Zevedei propovăduind pe Hristos în toată Iudeea, a fost omorât de Irod Agripa cu sabia, pentru buna sa îndrăzneală.

IOAN:

Ioan evanghelistul şi cuvântătorul de Dumnezeu şi fratele lui Iacov, cel ce s-a rezemat de pieptul lui Hristos, propovăduind pe Hristos în Asia, şi fiind izgonit de Domiţian la Patmos, şi trăgând multă mulţime de popor către Hristos, s-a întors la Efes şi s-a odihnit cu pace, plin fiind de zile.

FILIP:

Filip cel din Betsaida Galileii, împreună-cetăţean fiind cu Andrei şi cu Petru propovăduind şi el pe Hristos în Asia şi în Ierapoli cu Mariamni, sora sa şi cu Vartolomeu, pe urmă fiind răstignit de către elini în Ierapole, şi-a primit sfârşitul.

TOMA:

Toma, care şi Geamăn se zice, propovăduind Evanghelia lui Hristos la parţi, mideni, perşi şi indieni, cei ce se zic bogaţi, s-a săvârşit fiind pătruns de dânşii cu suliţe.

BARTOLOMEU:

Bartolomeu apostolul propovăduind Evanghelia lui Hristos la indienii ce se zic bogaţi, a fost răstignit în Urvanupoli, de şi-a primit sfârşitul într-însa, iar sfintele lui moaşte punându-le într-o raclă de fier, le-au aruncat în mare.

MATEI:

Matei, care şi Levi se zice, fratele lui Iacov Alfeu, vameşul şi evanghelistul, care şi ospăţ mare a făcut lui Iisus, propovăduind pe Hristos, şi fiind împroşcat cu pietre, a răposat în Ierapoli Asiriei, primindu-şi sfârşitul prin foc.

miercuri, 30 martie 2011

ICOANE BIZANTINE


Pictura religioasă constituie un element al propovăduirii. Arta icoanei este un gen de pictură consacrat subiectelor religioase.
Icoana, ca obiect de cult, este indispensabilă oricărui lăcaş sfânt ortodox. Icoana trebuie să se găsească neapărat nu numai în biserică, ci şi în fiecare casă. Cele mai vechi monumente iconografice datează din secolul XI. Colecţii mari de icoane se află în mănăstirile de pe muntele Sinai,de pe muntele Athos şi din Ierusalim.
Bizanţul a devenit centrul artei icoanei în sec. X-XII. La începutul secolului XII, a fost creată icoana Maicii Domnului din Vladimir, cea mai venerată icoană a poporului rus, o cunoscută capodoperă, care se păstrează în prezent la Galeria Tretiakov.
Pictura rusă veche înfloreşte pe la sfârşitul secolului XIV, mijlocul secolului XVI. Poporul rus a transpus în artă toate năzuinţele sale, idealurile religioase, morale şi sociale.
Lucrările lui Andrei Rubliov întruchipează visul contemporanilor despre idealul moral. În evoluţia picturii de icoane s-a produs o cotitură la mijlocul secolului XVI, când s-a intensificat controlul bisericii asupra creaţiei pictorilor de icoane. Pictorii de icoane nu îşi inventau subiectele, ci urmau tipul iconografic stabilit de obiceiuri şi de către autorităţile bisericeşti. Meşterii sunt obligaţi să urmeze modelele descrise în erminie şi se pot manifesta doar în ceea ce priveşte coloritul. În rest, ei trebuie să respecte canoanele consfinţite.
Principalul obiect al artei icoanei este divinitatea, însă aceasta este reprezentată în chipul unui om măreţ, sublim. Icoana este exprimarea în pictură a învăţăturii creştine, a sensului divin, exprimare care se face prin convenţii clar stabilite.
O creaţie artistică admirabilă a vechii culturi eline este iconostasul.
Icoana a fost denumită „Teologie în culori” şi era limba molitvei interioare a pictorului iconar. Este o oglindă în care se reflectă sufletul meşterului. Din acest motiv, pentru iconari, pe locul de frunte se află principiul purităţii vieţii. În lipsa unui mod de viaţă moral-spiritual corect, chipul din icoană iese pal, şters, trăsăturile feţei devin mai puţin evidente. Iconarul încetează să mai fie pictor de icoane. Munca lui nu mai este o creaţie divină, ci ajunge o copiere superficială, neînsufleţită.
Icoana porneşte de la rugăciune, aceasta fiind alfa şi omega, începutul şi sfârşitul. Scopul zugravului de icoane este înălţarea omului spre Dumnezeu, ridicarea de la „lumea îndepărtată spre lumea în care trâmbiţează îngerii”. Pictând o icoană, iconarul nu creează personal nimic nou. Subiectul iconografic, împrumutat de la un model gata, adesea este transferat în mod mecanic, indiciile de bază în ceea ce priveşte stilul şi tehnica fiind prescrise în tradiţii şi în modele deja prestabilite. Iconarul trebuie să cunoască tehnica picturii de icoane din perioada respectivă (de la care se inspiră pictând icoana): compoziţia vopselelor, pregătirea ocrului, poleirea cu aur, paleografia inscripţiilor, tipurile de sfinţi sau de chipuri asemănătoare, caracterul compoziţiilor, vopselele preferate de pictorii iconari: ocru de cinabru, de culoare zmeurie, purpurie, albăstrie, de smarald etc.














Desprte Icoane


ICOANA înfăţişează chipul Mântuitorului, al Sfintei Sale Maici, al sfinţilor bineplăcuţi lui Dumnezeu. Prin icoană, cele nevăzute se fac văzute, cele neapropiate ne par apropiate, aşa cum cel Necuprins s-a făcut cuprins prin întrupare. Ea este foarte aproape de inimile noastre, chiar dacă uneori rămânem doar la descifrarea sensului imediat pe care ni-l oferă o simplă privire, şi, contemplăm cele dumnezeieşti dacă pătrundem sensul ei cel adânc.
Icoanele au apărut încă de la începuturile creştinismului, şi, chiar Sfântul Apostol şi Evanghelist Luca este cel care a zugrăvit primele icoane ale Maicii Domnului, după Cincizecime. Putem considera aceasta un îndemn, o încredinţare că a fost un început că icoana este un lucru bineplăcut lui Dumnezeu.

Aceasta pare sa fie prima icoana descoperita la vatican.
Echipa de arheologi a descoperit in catacombele de sub capitala Roma, o fresca veche de peste 1.600 ani care il reprezinta pe Apostolul Pavel. Imaginea a fost creata undeva la inceputul secolului al IV-lea, conform directorului lucrarilor la catacomba, prof. Barbara Mazzei.
“Este evident ca in imagine este nimeni altul decat Apostolul Pavel, deoarece stilul iconografic corespunde cu alte surse care afirma ca Apostolul avea o fata prelunga si o barba neagra. Este o descoperire senzationala de o importanta covarsitoare” continua prof. Mazzei.

Descoperirea a fost facuta in catacomba Sfintei Tecla, o ucenica a Apostolului Pavel, care a avut o moarte de mucenica din ordinul Imparatului Diocletian, la inceputul secolului al IV-lea. Descoperirea a avut loc pe data de 19 iunie, anul curent, dar a fost tinuta secret pana astazi cand a fost data publicitatii pentru a onora astfel sarbatoarea Sfintilor Petru si Pavel.

Sfantul Paul a fost un evreu nascut in orasul Tarsus din Turcia zilelor noastre. Saul, pe numele sau initial, i-a persecutat pe crestini, devenind insa la randul sau un crestin foarte fervent dupa celebra viziune de pe Drumul Damascului, in care Mantuitorul il intreaba :
“Saule, Saule, De ce Ma prigonesti ?”. Apostolul Pavel a fost executat in anul 65, deoarece nu a renuntat la credinta sa crestina.
Sursa : Daily Mail